Geschiedenis
De Breendonkenaren kunnen zich de gemeente Breendonk moeilijk voorstellen zonder ‘Centrum’, het vroegere Leonarduscentrum (naar de patroonheilige van de parochie). Toch is het er niet altijd geweest. In 1960, om precies te zijn, kreeg het gestalte.
Pastoor Mertens is de geestelijke vader ervan. Al werd beweerd dat voor hem ook onderpastoor De Haes met de gedachte speelde om een ontmoetingscentrum op te richten, maar niet kon concretiseren wegens geldnood. Pastoor Mertens is wel in zijn opzet geslaagd.
Toch ging het pad niet over rozen. Het grootste probleem was weer de nodige geldmiddelen vinden. De parochiële fondsen waren ontoereikend. Maar giften, opbrengsten van feesten en ‘leningen-zonder-of-met-zeer-geringe-interest’ hebben uiteindelijk toch de ‘ontmoetingscentrum’-droom waar gemaakt. De bouwgrond werd in de Jan Hammeneckerstraat aangekocht, dus nog behoorlijk dicht bij de kerk en het centrum van het dorp.
In dit, voor zijn tijd groots opgevatte, ontmoetingscentrum waren er naast de grote feestzaal, die in drie delen kon omgevormd worden, een keuken, een bibliotheekruimte en lokalen voor het Kinderheil voorzien.
Na verloop van jaren bleek het Leonarduscentrum dringend aan een noodzakelijke herstellingsbeurt toe te zijn, maar onderpastoor Michiels opteerde voor een degelijke nieuwbouw. Hij werd aarzelend gevolgd door pastoor Menten en de Centrumcomitéleden.
Eens afgewerkt was iedereen trots op het vernieuwde parochiecentrum.
De tijden evolueren, zo ook het Leonarduscentrum … dat kortweg ‘Centrum’ werd. In 2010 is er een volledige renovatie geweest van het dak. En in 2021 is er een volledige renovatie geweest van de zaal Tarwing. Voor het volledig af te werken hebben we nog een nieuwe toog geplaatst in de zaal Hopping. Het resultaat mag gezien worden!
(bron: Brede Dunc, Staf Vivijs)